Vernieuwing Kooiplein vordert

Heijmans heeft het eerste grote deelplan 5 van Het Plein van Leiden, opgeleverd. Dit heugelijke moment vierden gemeente Leiden, beleggers Duinweide en BAR Living, woningbouwvereniging de Sleutels, en ontwikkelaar en bouwer Heijmans, samen met alle kopers, huurders en nieuwe winkeliers maandag 22 mei jl.

Het Hart bestaat uit een interessant, gemêleerd programma: een winkelplint met supermarkt, diverse andere winkels en horeca, een openbare parkeergarage, sociale huur, vrije sector huur, en vrije sector koopwoningen met daarbij aan het Arubapad een financieel adviesbureau en een logopediepraktijk.

Aan de Ringkade zit de inrit van de parkeergarage. In de nieuwe winkelstraat de Philipsburgstraat die door het gebouw loopt, verrichtte wethouder Paul Laudy de feestelijke opening van het nieuwe openbare gebied rond deelplan 5. Ook aan de nieuwe Kralendijkkade en de vernieuwde Kooilaan kan er gewinkeld worden, of een hapje worden gegeten. Komende zomer als de nieuwe gracht in aanbouw aan de noordzijde van deelplan 5 er ligt is het vernieuwde, bestaande winkelgebied Kooiplein via 3 bruggen verbonden met de nieuwe winkels en ontstaat er een prachtig winkelgebied. Dat wordt momenteel nog verder uitgebreid aan de overzijde van de Kooilaan waar deelplan 4A in aanbouw is.

De gemeente Leiden is de trotse eigenaar van de openbare parkeergarage onder deelplan 5, via hun website kunt u hier meer over lezen. Duinweide is de belegger die aan haar winkelportefeuille een mooi nieuw complex toevoegt. Belegger Bar Living is de eigenaar van het bouwdeel Leaves. Zij verhuren 50 middeldure huurwoningen. Woningbouwvereniging de Sleutels heeft in net nieuwe gebouw 51 sociale huurappartementen en 4 woningen. De 20 vrije sector koopwoningen zijn gekocht door particulieren, maar ook door een stichting die studenten huisvest.

Voor de benaming van de appartementen van de Sleutels is een prijsvraag uitgeschreven. De naam Pleinzicht heeft gewonnen en is door een omwonende bedacht. Hem viel de eer ten deel de naam aan de gevel aan de Kooilaan te onthullen.

Aansluitend hebben de aanwezigen nog genoten van een hapje en een drankje op het binnengebied van het complex op de 1e verdieping wat over de Philipsburgstraat heen loopt.

Er is hier een bijzondere mix ontstaan, die recht doet aan de beoogde aan het woon- en winkelvernieuwing van het Kooipleingebied en Leiden Noord.

Het Plein van Leiden is een samenwerking tussen de gemeente Leiden, Heijmans en woningbouwvereniging de Sleutels. Samen ontwikkelen we een nieuw kloppend hart voor Leiden Noord.