cultuur aan het plein

Cultuurfonds Leiden en Heijmans organiseren rond de herontwikkeling van Het Plein een Cultureel programma. Op deze pagina vind je de laatste informatie over de evenementen en projecten die hier ontstaan.

Noorderliefde #2 op Bevrijdingsdag

De tweede editie van Noorderliefde komt eraan. Op 5 mei komt iedereen, echt iedereen, weer samen op Het Plein van Leiden. Vier bevrijdingsdag met elkaar en met muziek – oa. van De Staat.

Deze rocksensatie, geformeerd rondom zanger en liedjesschrijver Torre Florim, laat zich door allerlei stijlen beïnvloeden – Van Serge Gainsbourg via D’Angelo naar de Beastie Boys. Door die verscheidenheid passen ze perfect bij Noorderliefde.

Wij zijn trots dat we partner van deze tweede editie zijn. We hopen je dan ook op Het Plein in Leiden Noord te zien. Het is nog gratis ook.

Tot 5 mei!

PS|Theater

Misschien heeft u de afgelopen weken op het Kooiplein al een opvallende verschijning gezien. Dit is ‘De Atlas’, de bouwkeet van PS|theater, het stadsgezelschap van Leiden. Vanaf februari waren theatermakers Rian en Julia en radiomaker René met De Atlas op Het Plein te vinden om de wijk en haar bewoners te leren kennen. Zij brachten muzikale odes aan mensen in de wijk, verzamelden tegeltjeswijsheden uit de wijk (zoals: ‘De Kooi is één grote familie… Als je erbij hoort tenminste’) en mochten mee-eten bij verschillende families. Van alles wat ze verzameld hebben maken ze een voorstelling in én over Leiden Noord: Noorderling. De voorstelling bestaat uit een muzikale theaterroute dwars door de wijk. Met een koptelefoon op trek je in een lange stoet door Leiden Noord en maak je kennis met de wijk en al haar verhalen. Het PS theater speelt deze voorstelling van 16 t/m 26 april. Ga met ons op avontuur door Leiden Noord en ontdek plekken in de wijk die je nog niet kende!

Praktisch

Data: woe. 15 t/m zo.19 april & woe. 22 t/m zo. 26 april

Tijd: 19.30 uur

Vertrekpunt: Het Plein van Leiden (Kooiplein)

Kaarten: à 10,00 euro via publiciteit@pstheater.nl.

Woon je in De Kooi? Vermeld dan je postcode bij je reservering en je krijgt 5,00 euro korting.

14 oktober Stand van de stad #5 in Het Gebouw

Het Gebouw zal 14 oktober de locatie zijn van de RAP Leiden talkshow Stand van de Stad. Het belooft wederom een bijzondere editie te worden, de redactie werkt momenteel hard aan weer drie sprankelende onderwerpen met dito gasten natuurlijk. De avond start zoals altijd met een virtuele stadswandeling door onze Stedenbouwkundige Martin Verwoest, en sluiten hem af met de scherpe column van Gideon Roggeveen. De nieuwbouwontwikkelingen in Leiden Noord ofwel Mooi Noord komen uitvoerig aan bod. Wat er verder in de Stand van de Stad zit? Muziek, theater en nog veel meer! Tot de 14e dus, in Het gebouw.

Typhoon en Spinvis maken eerste editie Noorderliefde festival tot groot succes

eerste editie van Noorderliefde is in samenwerking met het SummerJazz Festival, het Cultuurfonds Leiden en bouwbedrijf Heijmans tot stand gekomen.‘’Ondanks de regen kwamen er meer mensen dan verwacht. In plaats van naar huis te gaan, bleven bezoekers vrolijk dansen. Ik denk dat we kunnen spreken van een zeer geslaagde eerste editie.‘’ Aldus Jeroen Sprangers, bestuursvoorzitter van SummerJazz.

Check het hele verslag met foto’s

Gajes los op Het Plein

Donderdagavond 3 april 19.30 uur ging Gajes los op Het Plein. Vanuit de buurt en de stad Leiden waren zo’n 400 mensen getuigen van het spektakel van internationaal opererende theatergroep Gajes. Acrobatische bouwvakkers, rondvliegende stenen en de onverwachtse bewegingen van de acteurs op stelten, auto’s en karren maakte het een fantastisch schouwspel voor de bezoekers. Live muziek, forse knallen en lichteffecten waren voor de mensen in de omgeving reden om vanaf hun balkons mee te genieten.

Het hele verslag met foto’s en videoverslaglegging

Vervolg culturele programma

Zoals reeds via verschillende media gecommuniceerd wordt er rond de ontwikkelingen van Het Plein van Leiden in 2014 en 2015 een cultureel programma vormgegeven. We veroorzaken overlast door de bouwwerkzaamheden maar werken toe naar het moment dat het huidige Kooiplein het bruisende hart van Leiden Noord zal zijn. De belangrijkste mijlpalen worden met de buurt en de stad Leiden gevierd met culturele programmering. Zo zijn we op verschillende gebieden momenteel projecten aan het uitwerken. Denk hierbij aan fotografie in De Kooi, stadslandbouw in de wijk, Tam Tam festival dat op ons terrein te gast was begin juli en nog heel veel meer. Volg ons op Facebook en Twitter om op de hoogte te blijven van de vorderingen.